Fietsen door Haspengouw

De verschillende fietsroutes loodsen je langs de mooiste plekjes van de fruitregio Haspengouw. Elke route bevat unieke bezoekjes, lekkere haltes en fotogenieke locaties.
Het decor fascineert het hele jaar door : van de bloesemzee in het voorjaar over de plukrijpe vruchten in de oogsttijd tot de ongerepte stilte in de winter. Tijdens de bloesem- en oogstfeesten van april t.e.m. oktober valt er heel wat te beleven.
Met handige knooppunterkaartjes van de zes lussen.

Wandelen

Rust, stilte en ruimte… de natuur in Haspengouw is apart en mooi, de kerkdorpen zijn stil en rustiek. Holle wegen, bloemrijke akkers, vergezichten met niets dan groen… af en toe een kasteel of kapel. Kom wandelen in een van de vele wandelgebieden zonder gestoord te worden en zonder de natuur te storen.

Autotocht door Haspengouw

Wanneer het slecht weer is en u toch graag Haspengouw zou willen ontdekken, kan dit ook per auto.  Wij hebben enkele autoroutes voor u ter beschikking.

Vesparoutes

Spring op een Vespa en snor door het mooiste wat het golvende Haspengouw te bieden heeft en laat je verleiden door de charme van de Vespa… Terwijl je geniet van de natuur en van een lekker streekgerechtje, bezorgt dit ritje je een onvergetelijke dag!

 

De fruitstreek bij uitstek

Van april tot september zijn er in en rond Sint-Truiden verschillende bedrijven die hun deuren open stellen voor bezoekers. Hier kan u de fruitteelt van dichtbij bekijken en het lekkers proeven.

Ook de stroopfabriek in Borgloon is een bezoekje waard. De fabriek is een van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Hier wordt de stroop nog echt op ambachtelijke wijze gemaakt.

Haspengouw is enkele veilingen rijk. Hier kan u de laatste stap van het fruit volgen. ( Veiling Sint-Truiden, veiling Borgloon)

Markten

In Sint-Truiden op de grote markt vindt u elke zaterdag van 7.30 tot 13.00 de wekelijkse markt waar nog steeds veel Truienaren hun aankopen doen.

Wnneer u van oude spulletjes houdt, kan u elke zaterdagvoormiddag op de Rommel-antiekmarkt op de veemarkt ( speelhoflaan) uw hart ophalen.

In Hasselt kan u de markt bezoeken op dinsdag en vrijdag voormiddag, in Tongeren is deze op donderdagvoormiddag.

 

Shoppen

Er liggen heel wat shoppingsteden in de buurt: Hasselt, Tongeren, Sint-Truiden, Maastricht,..

U kan zich uitleven tijdens het kuieren langs de verschillende boetieks of stijlvolle winkels.

In Tongeren ligt de gloednieuwe Shopping Julianus.

Leuke koopjes doe je ook op de verschillende jaarmarkten, boekenmarkten,…

 

Het openluchtmuseum Bokrijk

Altijd al zin gehad in een tijdreis? Of om te figureren in een historische film? Het Openluchtmuseum van Bokrijk vervult je wensen. Je bevindt historische gebouwen mét oorspronkelijke inboedel. Ambachtslui en historische figuren maken de illusie compleet. Welke regio je ook binnenwandelt, het verleden komt hier volledig tot leven. Meer nog: je waant jezelf in een andere tijd.

 

Kinderen

Voor kinderen is er ook heel wat te beleven.

Bij slecht weer is er Plopsa Indoor ( Hasselt). Hier ontmoeten de kinderen Mega Mindy, Gert en Samson, Kabouter Plop,… Dit overdekte themapark heeft 20 attracties waar de kleinere kinderen zeker kunnen genieten.

Het Gallo Romeins museum Tongeren is de moeite waard om te bezoeken.

In verschillende natuurparken vindt u ook leuke speeltuinen zoals het domein Nieuwenhoven Sint-Truiden, Zwinne in Zoutleeuw, Het Speelhof Sint-Truiden,…

In Tongeren vindt u Kinderryck. Hier kunnen de kinderen naar hartelust ravotten in de overdekte binnenspeeltuin.

Bij mooi weer is domein De Alk, gelegen in het centrum van Alken een aanrader.

 

Japanse tuin Hasselt

Bezoek de grootste ( 2,5 ha) authentieke Japanse tuin van Europa en geniet van de omgeving vol innerlijke rust en schoonheid.

 

Historisch erfgoed

Meer dan 100 kastelen, vierkantshoeves en burchten sieren het landschappen in Haspengouw. De meesten zijn wel niet toegankelijk voor bezoekers, maar sommige hebben wel een restaurant of brasserie waarbij je volop kan proeven van de kasteelsfeer.

Ook vindt u in in de aangrenzende steden een begijnhof en allerlei andere monumenten die een bezoekje waard zijn.

Brouwerij van Wilderen

In deze brouwerij kan u terecht voor het proeven van bier,kaas, gin en Wisky. Er worden ook rondleidingen georganiseerd voor groepen.

Brouwerij van kerkom 

De brouwershoeve in Kerkom (anno 1878) is meer dan een brouwerij of een hoeve. Het is de gedroomde pleisterplaats geworden van wandelaars, fietsers, bierproevers en levensgenieters. Want genoten wordt er!